Bayu Hebat™

September 8, 2008

Upin Dan Ipin – Kartun Bulan Ramadhan Puasa

Filed under: Tontonan — Bayu Hebat™ @ 9:36 am
Tags: , , , ,

“Hai nama saya Upin ini adik saya Ipin (hai). Ini kisah kami berdua “

nah saya kaget juga ternyata acara Upin & Ipin diputar di TPI. Acara kartun yang menurut saya sangat bagus dan berkesan. Kartun ini dibuat oleh sebuah statiun TV di Malaysia. Pertama kali saya ngeliatnya (maklum engineer) yang pertama kali dipikirn “Gile bagus banget cara buatnya, Kapan TV Indonesia bisa buat?”. Ceritanya cukup menarik buat ditonton bahkan saya nonton berkali – kali sampe kelewat apal sama isi dialognya. Sayangnya cuman dibuat 6 episode.

Cerita dari Upin dan Ipin sebenarnya cukup simple. Menceritakan tentang dua anak kembar yang bercerita tentang pengalaman puasa pertama mereka. Ceritanya mengenai hari pertama mereka puasa, berbuka, tarawih, dan ketika hari Raya. Ceritanya cukup singkat namun menarik untuk disaksikan. Bagi orang yang pertama kali nonton (menurut saya) pasti pengen nonton lagi.

Wah kalo kartun bisa kaya gini maka anak – anak bisa punya tontonan trus ibu – ibu gak perlu khawatir dengan efek samping dari TV. Yah minimal di minimalisir lah. Lagi pula jaman sekarang kan udah gak ada lagi lagi anak – anak (apa hubungannya juga :D )

Link Download Upin dan Ipin

bagi yang belum nonton berikut saya sediakan File Flv untuk di download. File total berukuran sekitar 50 MB

Selamat menikmati acaranya

Update (10/09/2008)

Infonya katanya bakalan ada lanjutannya silakan ke website ini http://www.lescopaque.com/ atau http://upindanipin.com.my/

19 Comments »

  1. udah kelewat yah???

    diputernya kapan?

    bayuhebat™ : waduh gak tau waktu itu cuman liwat saliwat (basa apa ini)

    Comment by lala — September 8, 2008 @ 10:58 am | Reply

  2. Versi terbaru ramadhan ini udah ada belum ya?

    bayuhebat™ : masih jaman jebot den. menunggu yang baru

    Comment by deniar — September 8, 2008 @ 2:15 pm | Reply

  3. tinggal minte ke bayu saje donlot-an nye…
    yu, kok postingan-mu ngak pake bahasa melayu ala upin-ipin aja, sih? kan lucu…???

    bayuhebat™ : kalo salah bisa digebuk ama negeri seberang

    Comment by Yudha P Sunandar — September 8, 2008 @ 3:03 pm | Reply

  4. ga punya tipi aku bos..!!!!
    ada link streaming ga..???

    bayuhebat™ : gak punya om youtube aja

    Comment by escoret — September 8, 2008 @ 4:06 pm | Reply

  5. Sementara Indonesia punya unyil :wink:

    Bayu Hebat™ : hiks hiks sayang dah ketinggalan jaman.

    Comment by enggar — September 8, 2008 @ 7:20 pm | Reply

  6. :razz: Terima kasih kerana suka usaha kami. Kami bukan stasiun tv, tapi studio animasi dari Malaysia. Sudah ada siri yg baru. Sila mampir http://www.lescopaque.com untuk download. Salam dari Malaysia

    Bayu Hebat™ : wah sudah ada yah makasih atas infonya

    Comment by Les' Copaque Production Sdn. Bhd. — September 9, 2008 @ 4:31 am | Reply

  7. yup semoga stasiun TV sadar untuk tidak melulu menghadirkan acara yang berdampak tidak baik

    Comment by iman — September 9, 2008 @ 8:33 am | Reply

  8. Klo ga salah short animasi movie ini udah dputer taun lalu d tvri pas mau buka puasa

    Comment by Ayamcinta — September 9, 2008 @ 6:17 pm | Reply

  9. bay, templatemu ganti lagi ya??

    Bayu Hebat™ : kagak bos, cuman ada penyusaian soalnya sempet rusak

    Comment by antown — September 10, 2008 @ 2:59 am | Reply

  10. tinggal nyedot dari iefile aja nih :D

    Bayu Hebat™ : yeh dikira nich website localhost?? :lol: :lol:

    Comment by Amrul — September 10, 2008 @ 9:40 am | Reply

  11. iya lucu banget…..wkkwkwkwk jadi inget dulu nontonya

    Comment by erween — September 10, 2008 @ 12:56 pm | Reply

  12. yang di puter di TPI dah nonton semua gw :D

    Bayu Hebat™ : beh!!!

    Comment by emfajar — September 10, 2008 @ 2:59 pm | Reply

  13. gua udah lama nonton sama mba mbem !!
    haha lucu bgt .. ngegemesin kyk gua :P

    Bayu Hebat™ : hadoooohhhhhh dak komen lah akyu

    Comment by uci — September 10, 2008 @ 4:30 pm | Reply

  14. memang itulah karakter bangsa lain … :)
    semoga bangsa ini bisa meluncurkan produk2 yg berkualitas

    Bayu Hebat™ : selain kopi luwak dan sarang burung walet tentunya. kapan sich bikin pelem bagus!!

    Comment by afwan auliyar — September 11, 2008 @ 11:00 am | Reply

  15. lucuuuuuuuuuuu…
    baguuuuus…

    :mrgreen:

    Comment by rani! — September 15, 2008 @ 10:16 am | Reply

  16. eh, ada yg barunya loh.season 2 istilahnya.upin ipin setahun kemudian. gw dah nonton smuanya. n gw back up biar klo mo nonton tnggal setel lagi ajah.hehehe…..

    Comment by widi — October 27, 2008 @ 9:54 pm | Reply

  17. eh trnyata blon smuanya.cm baru sampe episod 12 doank.pdhal yg asli udah nympe episod 18

    Bayu Hebat™ : weleh dah dari kapan tau tuh. tuh gua kasih linknya :P

    Comment by widi — October 27, 2008 @ 10:10 pm | Reply

  18. salam kpd semua sahabat di indonesia..di sini ade informasi bg peminat upin dan ipin…sekarang ni sudah ada siri upin dan ipin terbaru yg dimulakan dgn tajuk upin dan ipin 001:Air kolah Air laut…cerita ini sudah ditayangkan di tv malaysia tp bg anda yg tdk sabar2 sila lah lihat di youtube..ade byk episod lagi yg kawan2 tdk tonton lagi..sangat kelakar…

    pada 12/2/09 filem animasi upin dan ipin yg bertajuk geng pengembaraan bermula akn ditayangkan diseluruh pawagam di malaysia dan dgr kabarnye juga akan turut ditayangkan di negara2 international termasuk indonesia pd pertengahan tahun…jadi kpd peminat upin dan ipin di indonesia jgn lepaskan peluang utk melihat kelucuan mereka ye…:0

    di youtube juga kamu boleh menonton the making of upin dan ipin…lucu habis hehe…

    so selamat menonton :0

    Comment by xzell — February 6, 2009 @ 4:45 pm | Reply

  19. salam buat seluruh warga indonesia…. sepeti yang zxell katakan… siri baru Upin & Ipin sudah ditayang di televisyen Malaysia…. ianya bertajuk Upin & Ipin : Dan kawan-kawan…. sebelumnya (menurut episod yg sudah ditayangkan di indonesia), akan ada episod 7 hingga episod 18 bertajuk Upin & Ipin setahun kemudian…untuk makluman, siri ini akan mempunyai 42 episod sepanjang tahun 2009 (di Malaysia menurut pengetahuan saya)…. namun bagi peminat siri ini boleh layari Youtube utk menonton Upin & Ipin siri baru ini sebelum ianya keluar di Indonesia…. Jangan khuatir tentang halal dan haramnya (legal) kerana ianya diupload terus oleh produksi yang membuat siri ini selepas ianya ditayang di tv malaysia…. kamu juga boleh terus layari http://www.upindanipin.com.my untuk mendapatkan perkembangan terkini siri upin dan ipin sekaligus menontonnya secara online… utk makluman, filem Geng: Pengembaraan Bermula akan keluar di pawagam indonesia pada 16 september 2009… kelewatannya disebabkan filem ini akan menyertai festival animasi dunia sekitar bulan jun nanti dan syaratnya filem ini tidak boleh ditayang di negara luar sebelum festival itu berlangsung… buat masa ini, sebanyak 24 episod siri Upin dan Ipin sudah ditayangkan di Malaysia, (episod 1 hingga 6 mengenai puasa; episod 7 hingga 18 mengenai Upin dan Ipin selepas setahun (di tadika); dan kemudian siri baru yang bermula dari episod 1 dan setakat ini (hingga penghujung bulan februari) mempunyai 6 episod (utk siri baru)… episod seterusnya akan ditayangkan pada awal bulan mac….. jadi, bagi yang tidak sabar menunggu bolehlah layari laman web yg disebutkan tadi….

    P/S: utk pengetahuan anda, siri upin & ipin merupakan spin-off filem Geng: Pengembaraan Bermula; ertinya siri ini diadaptasi dari filem Geng. Oleh itu, Upin dan Ipin bukan teraju utama filem ini namun filem ini tetap menjanjikan pengalaman dan humor yang menyeronokkan…

    Bayu Hebat™ : wah ada warga malaysia datang kesini. 24nya udah di download kok . terimkasih atas infonya.

    Comment by forensickixi — February 27, 2009 @ 1:09 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

The Rubric Theme Blog at WordPress.com.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: